1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

SARS-CoV-2, ο υπότυπος Delta (+) plus και νέα από του στόματος χορηγούμενα αντιϊκά φάρμακα


Τον τελευταίο καιρό η προσοχή των επιδημιολόγων αλλά και των μέσων ενημέρωσης και του κοινού, επικεντρώθηκε σε έναν νέο υπότυπο της παραλλαγής Δέλτα, τον A.Y.4.2. τον αποκαλούμενο και Delta(+)plus, που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο. Ο υπότυπος αυτός εμφανίζει νέες μεταλλάξεις, την S:Y145H και την A222V στην ακίδα S του ιού και ανευρέθηκε στο 8% των στελεχών που διερευνήθηκαν με αλληλούχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντάς σε συναγερμό όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας Παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα μοριακής επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid-19, αναλύοντας καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό στελεχών του πανδημικού ιού. Μικρός αριθμός περιστατικών έχει αναφερθεί και στη Δανία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ αλλά και στη Ρωσία και τελευταία και στην Ελλάδα.

Για το νέο αυτόν υπότυπο, τον A.Y.4.2. δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες, αλλά εικάζεται ότι πιθανόν να έχει κατά 10% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την παραλλαγή Δέλτα και αυτό εάν αληθεύει θα τον καταστήσει ως την πιο μολυσματική παραλλαγή Covid-19 που έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία έναντι του υποτύπου αυτού. Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν ετοιμάζονται, από τη Pfizer και άλλες εταιρείες, νέα εμβόλια που θα καλύπτουν και τους υποτύπους αυτούς.

Χορηγούμενα αντιϊκά φάρμακα

Πέραν όμως των προβληματισμών για την πορεία της πανδημίας δύο νέα αντιϊκά φάρμακα ήρθαν να αλλάξουν (?) το τοπίο και να δώσουν ελπίδες ότι κάτι ελπιδοφόρο μπορεί να συμβεί στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

 Το πρώτο, με την εμπορική ονομασία Lagevrio (molnupiravir), των εταιρειών Merck και Ridgeback’s, που η χρήση του εγκρίθηκε για το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών και με έναν τουλάχιστον προάγοντα κινδύνου, αναμένεται να εγκριθεί από FDA για ΗΠΑ και EMA για EU. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το Lagevrio είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της  νόσου, επομένως η χρήση του συνιστάται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό COVID- 19 τεστ και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο από τους στόματος σκεύασμα που εγκρίνεται κατά της Covid-19.

Το δεύτερο αντιϊκό φάρμακο που δίνει ελπίδες είναι το PAXLOVID™ (PF-07321332; ritonavir) της εταιρείας Pfizer που όπως φαίνεται από τις κλινικές μελέτες, μειώνει σημαντικά την ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και τους θανάτους από την Covid-19. Είναι ένας από του στόματος ειδικά σχεδιασμένος αναστολέας SARS-CoV-2-3CL πρωτεάσης που είναι δραστικός και έναντι των παραλλαγών του ιού και αναμένεται να εγκριθεί η κατ΄ οίκον χρήση του.

Μέτρα Προστασίας

Όμως πέραν της θεραπευτικής αντιμετώπισης, που δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τα αποτελέσματά της, πως θα προστατευθούμε από τους υποτύπους και τις παραλλαγές αλλά και τον SARS-CoV-2; Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός και με την επαναληπτική τρίτη δόση αναζωπύρωσης. Επίσης πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας για COVID-19, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και όταν βρισκόμαστε κοντά σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Επίσης πρέπει να φροντίζουμε σχολαστικά την υγιεινή των χεριών πλένοντας συχνά τα χέρια μας και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά με βάση το οινόπνευμα, αποφεύγοντας τελείως τη χρήση γαντιών.

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω και αναμένοντας την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων που ενδεχομένως να αλλάξουν το θεραπευτικό τοπίο και εμβολιαζόμενοι και με την τρίτη δόση, ελπίζουμε ότι ο φετινός χειμώνας ίσως να είναι τελικά λίγο καλύτερος από τον προηγούμενο.

Νικόλαος Μαλισιόβας

Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Επιστημονικός Διευθυντής Ομίλου Euromedica