1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

8+1 συμβουλές για τους καρδιοπαθείς το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που όλοι περιμένουμε για να ξεκουραστούμε, να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και ανανεωμένοι πλέον να ξαναμπούμε στον στίβο της καθημερινότητας. Πέραν όμως της ξεκούρασης και της ανεμελιάς που το συνοδεύουν, το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία, συνθήκες στις οποίες μπορεί οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι να μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς προβλήματα, όχι όμως και οι καρδιοπαθείς.

Αυτοί οι ασθενείς, που θεωρούνται ευπαθής ομάδα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με την ίδια ταχύτητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας, που καταπονούν την καρδιά τους και τους καθιστούν και περισσότερο ευάλωτους στη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή τους. Μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καρδιά και επηρεάζονται το καλοκαίρι είναι η αρτηριακή πίεση, η υπερχοληστερολαιμία και η στεφανιαία νόσος.

Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τους καρδιοπαθείς

Το σώμα που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες προσπαθεί να εξισορροπήσει την εξωτερική θερμοκρασία με τη δική του μέσω της εφίδρωσης. Όταν όμως το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, με την υγρασία να πρωταγωνιστεί, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποδοτικός, καταπονώντας παράλληλα την καρδιά μέσω της αύξησης των καρδιακών παλμών.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσει ο οργανισμός την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα είναι η ταχύτερη λειτουργία της καρδιάς, ώστε να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στο δέρμα από όπου η θερμοκρασία θα αποβληθεί. Αυτή η διαδικασία όμως, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη ή και ίση με αυτή του σώματος, δεν αποδίδει, αφήνοντας απλά την καρδιά καταπονημένη. Ειδικά δε σε άτομα με ιστορικό καρδιακής προσβολής, στένωσης αρτηριών, αλλά και σε άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως β-αναστολείς, η καρδιά δυσκολεύεται να διοχετεύσει επαρκή ποσότητα αίματος προς το δέρμα, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος, με συνέπεια να καθίστανται πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι και οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, αφού εξαιτίας της αύξησης των παλμών και της εφίδρωσης που ενεργοποιούνται για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, μπορεί να προκληθεί πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης ο οργανισμός χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που πρέπει, μεταξύ των οποίων ηλεκτρολύτες και κυρίως χλωριούχο νάτριο, οπότε ειδικά τα άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα θα πρέπει σε συνεργασία με τον γιατρό τους να προσαρμόζουν τη δοσολογία κατά τη διάρκεια των θερμότερων ημερών του καλοκαιριού, για να μην επιδεινώσουν την απώλεια υγρών.

Τι πρέπει να κάνουν οι καρδιοπαθείς

Ποια είναι λοιπόν η σωστή συμπεριφορά ενός καρδιοπαθούς το καλοκαίρι και ειδικά τις ημέρες εκείνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και η αυξημένη υγρασία δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες;

1. Μια απαραίτητη κίνηση για να προστατευτεί ένας καρδιοπαθής από τις ιδιάζουσες καλοκαιρινές συνθήκες είναι η καλή ενυδάτωση. Τα οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα είναι αναγκαία, ώστε ο οργανισμός να μην αφυδατωθεί. Ο καρδιοπαθής δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του να διψά, γιατί αυτό είναι το πρώτο δείγμα της αφυδάτωσης. Πρέπει να αντιμετωπίζει την ενυδάτωση ως ένα φυσικό φάρμακο που τον προστατεύει σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

2.Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνούχων ροφημάτων καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται υγρά που ενυδατώνουν τον οργανισμό, αλλά έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

3.Καλό είναι επίσης ένας άνθρωπος με καρδιαγγειακά προβλήματα να μην κυκλοφορεί, αν δεν υπάρχει λόγος, κατά τη διάρκεια ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν δεν μπορεί να το αποφύγει όμως, είναι προτιμότερο να επιλέγει για την έξοδό του πολύ πρωινές ώρες, απογευματινές ή βραδινές, έχοντας πάντα μαζί του ένα μπουκάλι νερό και να αποφεύγει το διάστημα από τις 11 έως τις 4 το μεσημέρι.  

4.Όταν κυκλοφορεί δε, θα πρέπει να φορά ανοιχτόχρωμα, ελαφριά, δροσερά και άνετα, βαμβακερά ρούχα, που δεν θα τον στενεύουν και να χρησιμοποιεί καπέλο και γυαλιά, αλλά και αντηλιακό.

5.Προσοχή όμως πρέπει να δώσει ένας καρδιοπαθής και στη διατροφή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σαλάτες, και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κρύα γεύματα και γενικότερα μικρότερες ποσότητες και ελαφρύτερες τροφές πρέπει να συνθέτουν το καλοκαιρινό διατροφικό μενού.

6.Σκόπιμο είναι επίσης ειδικά σε μέρες καύσωνα να προτιμά τους κλιματιζόμενους χώρους και να μην αρκείται στη χρήση ενός ανεμιστήρα, που απλώς ανακυκλώνει τον θερμό αέρα.

7. Ευεργετικά είναι και τα συχνά, δροσερά ντους, όχι όμως τα κρύα, καθώς πρέπει το σώμα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

8.Οι θερμές μέρες του καλοκαιριού δεν ενδείκνυνται για έντονη σωματική άσκηση. Μια εναλλακτική λύση και ιδιαίτερα δροσιστική είναι το χαλαρό κολύμπι είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα.

9.Καλό είναι επίσης οι καρδιοπαθείς να βρίσκονται σε τακτικότερη επικοινωνία με τον γιατρό τους το καλοκαίρι και να φροντίζουν για τον έλεγχο της καρδιάς τους και δη της πάθησής τους.

Οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι δύσκολες ακόμα και για τα υγιή άτομα. Πόσο μάλλον για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα και τα οποία σε συνεννόηση με τον γιατρό τους πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις.