1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Ελέγχουμε την υγεία μας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και φύγαμε για βουτιές


Το καλοκαίρι έφτασε και οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν, προσφέροντάς μας την καλύτερη ευκαιρία για ξεκούραση και αναδιοργάνωση ενόψει του χειμώνα. Πέραν των αποσκευών μας όμως καλό είναι να προετοιμαστούμε και σε ένα άλλο επίπεδο: να ελέγξουμε την υγεία μας πριν εκδράμουμε στις θάλασσες, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και να απολαύσουμε τις διακοπές μας ανέμελα. Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού άλλωστε παραμονεύουν και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτούς.

Εξετάσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

Ποιες είναι όμως οι εξετάσεις που, ανάλογα και με το προφίλ της υγείας μας, θα ήταν καλό να κάνουμε προτού φύγουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές;

  • Έλεγχος λιπιδαιμικού προφίλ: Ο έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ -χοληστερίνη (ολική), τριγλυκερίδια, HDL, LDL, αθηρωματικός δείκτης- είναι μια εξέταση ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την περίοδο. Άλλωστε, επειδή είναι αναμενόμενο να παρεκτραπούμε λίγο τόσο διατροφικά όσο και στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και πόσες υπερβολές μπορεί να αντέξει ο οργανισμός μας, αλλά και έχουμε πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να αποφύγουμε.
  • Γενική αίματος: Μια γενική αίματος είναι επίσης μια ιδανική εξέταση, για να εντοπίσουμε τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες ή άλλου τύπου αδυναμίες που μπορεί στις καλοκαιρινές μας διακοπές να φέρουν κούραση ή αδικαιολόγητη καταπόνηση, καταστάσεις που ευνοούνται και από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.
  • Δερματοσκόπηση: Η δερματοσκόπηση είναι καλό να γίνεται από άτομα με πολλούς σπίλους τόσο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές όσο και μετά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τον αριθμό, το μέγεθος και τη σύσταση των ελιών μας, ώστε γυρίζοντας να μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση και να διαπιστώσουμε αν η έκθεση στον ήλιο είχε ως συνέπεια αλλοιώσεις ή αλλαγές. Παράλληλα, με τη δερματοσκόπηση έχουμε καλύτερη εικόνα για τον τύπο, τις ανάγκες και τις αντοχές του δέρματός μας και μπορούμε να προφυλαχθούμε αποτελεσματικότερα από τον ήλιο.
  • Καρδιολογική εξέταση: Στην περίπτωση που διαθέτουμε περισσότερα κιλά ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, μια καρδιολογική εξέταση θα μας ενημέρωνε για τυχόν προβλήματα, αλλά και για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της θερινής ραστώνης, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό και την υγεία μας. Το καλοκαίρι άλλωστε είναι μια εποχή που ευνοεί τα καρδιολογικά προβλήματα εξαιτίας του συνδυασμού των υψηλών θερμοκρασιών, της υγρασίας, αλλά και των ατασθαλιών, διατροφικών και άλλων στις οποίες επιδιδόμαστε.
  • Γυναικολογική εξέταση: Μια επίσκεψη στον γυναικολόγο στην περίπτωση των γυναικών θα ήταν χρήσιμη ενόψει των διακοπών τόσο για να τον συμβουλευτούμε για τα πιθανά γυναικολογικά προβλήματα που συνδέονται με τις συνήθειες των καλοκαιρινών μηνών όσο και για να εξεταστούμε και να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η γυναικολογική μας υγεία.

Η πλημμελής υγιεινή όσο είμαστε στη θάλασσα, οι βουτιές σε νερά με μικρόβια, η αυξημένη εφίδρωση, η διατροφή που ξεφεύγει, αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν υφιστάμενα γυναικολογικά προβλήματα. Ειδικά δε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καλό είναι να επαναλάβουμε την εξέταση μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές. Ενημερωνόμαστε για το γυναικολογικό μας προφίλ και προφυλασσόμαστε καλύτερα.

  • Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση: Τα αυτιά μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βουτιές, με τις ωτίτιδες να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό ένας καθαρισμός, ώστε να απομακρυνθεί τυχόν κυψελίδα που φράζει τον εξωακουστικό πόρο, μπορεί να μας γλιτώσει από περαιτέρω προβλήματα. Επίσης, αν είμαστε έτοιμοι να επιδοθούμε σε πιο δραστήρια θαλάσσια χόμπι, όπως είναι οι καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα, καλό είναι να ελέγξουμε την κατάσταση στο ρινικό μας διάφραγμα, αλλά και την ευσταχιανή σάλπιγγα.

Στις περιπτώσεις δε χρόνιων νοσημάτων ή άλλων προβλημάτων υγείας, καλό είναι προτού φύγουμε διακοπές να έχουμε μια εικόνα της κατάστασής μας, ώστε να ρυθμίσουμε τη φαρμακευτική μας αγωγή και να λάβουμε από τον γιατρό μας ανανεωμένες οδηγίες.

Βάζουμε τον προληπτικό έλεγχο στη ζωή μας και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τις απολαμβάνουμε χωρίς έννοιες και δυσάρεστες εκπλήξεις.