1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

HPV: Τι είναι και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί


Στο άκουσμα της διάγνωσης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV η πρώτη αντίδραση είναι φόβος. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι πως τα ποσοστά αυτοΐασής του είναι υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 80% των περιπτώσεων ο ιός εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία, ενώ από το υπόλοιπο 20% μόλις το 10% είναι ογκογόνοι τύποι και από αυτό πάλι μόνο το 10% μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Τι είναι όμως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και ποιους αφορά; Ο HPV είναι ένας ιός που μεταδίδεται σεξουαλικά και εμφανίζεται πολύ συχνά, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Μάλιστα οκτώ στις δέκα γυναίκες έχουν προσβληθεί ή θα προσβληθούν από τον ιό κάποια στιγμή της ζωής τους. Είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση θηλωμάτων, μυρμηγκιών, αφροδίσιων κονδυλωμάτων και δυσπλασιών στα γεννητικά όργανα και δη στον τράχηλο της μήτρας, ενώ έχει συνδεθεί και με τους καρκίνους του κόλπου, του αιδοίου και της περιπτωκτικής περιοχής.

Πρόκειται για τη βασική αιτία των άτυπων κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως, αν μια γυναίκα προσβληθεί από αυτόν, θα εμφανίσει κάποιον από τους προαναφερθέντες τύπους καρκίνου. Άλλωστε, από τους περίπου 200 τύπους του ιού που έχουν καταγραφεί μόλις οι 15 από αυτούς που αφορούν τα γεννητικά όργανα είναι υψηλού κινδύνου. Δύο είναι οι τύποι στους οποίους αποδίδεται η πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου (16 και 18), ενώ άλλοι δύο –ο 6 και ο 11- είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Ο ιός μπορεί, αφού μεταδοθεί, να μείνει αδρανής για κάποιους μήνες, ενώ μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμα και μετά από χρόνια.

Αν και όταν αναφερόμαστε στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV εστιάζουμε κατά κύριο λόγο στη γυναίκα, υπάρχουν κάποιοι τύποι του που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και στους άνδρες. Στις περιπτώσεις όμως των ανδρών ο ιός συνήθως εξαφανίζεται από μόνος του πολύ ταχύτερα από ότι στις γυναίκες.

HPV και διάγνωση

Το τεστ Παπανικολάου είναι η πρώτη εξέταση που θα εντοπίσει τον ιό, γι’ αυτό και η τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο για τον συγκεκριμένο έλεγχο –μία φορά τον χρόνο- είναι καταλυτικής σημασίας. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, τότε θα απαιτηθεί κολποσκόπηση, η οποία είναι και αυτή που θα εντοπίσει με ακρίβεια την ύπαρξη κονδυλωμάτων, προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Κατά την κολποσκόπηση ελέγχονται επίσης ο κόλπος και το αιδοίο. Για την εξέταση αυτή απαιτούνται μικρές βιοψίες από τον τράχηλο που πραγματοποιούνται με λαβίδα. Πλέον για την ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων του HPV είναι διαθέσιμο και το HPV DNA τεστ, μια μοριακή εξέταση κατά την οποία το δείγμα λαμβάνεται όπως στο τεστ Παπανικολάου και ελέγχεται με μοριακές μεθόδους. Το εν λόγω τεστ αφορά μόνο στους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV.

Η πρόληψη

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς για να προστατευθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV; Ο βασικότερος τρόπος προστασίας από τον HPV είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος προστατεύει σε μεγάλα ποσοστά από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός αυτός καλό είναι να γίνεται πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές είναι ένας ακόμα τρόπος προστασίας, ενώ και το τεστ Παπανικολάου είναι ένα πολύτιμο μέσο πρόληψης, αφού ο συστηματικός έλεγχος, κάθε χρόνο, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και να οδηγήσει εγκαίρως σε αποτελεσματική θεραπεία.  

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που είναι και ο πιο γνωστός καρκίνος που συνδέεται με τον HPV, αποτελεί ουσιαστικά μια σπάνια επιπλοκή της μόλυνσης από τύπους του ιού που είναι υψηλού κινδύνου, οπότε δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο HPV δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, κάτι που προϋποθέτει τον συστηματικό, προληπτικό, γυναικολογικό έλεγχο.

Στα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica, που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό,διενεργούνται υψηλού επιπέδου, ακρίβειας και ποιότητας διαγνωστικές εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό του HPV.