1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Covid-19 και καθιστική ζωή

Covid-19 και καθιστική ζωή αυξάνουν τις μυοσκελετικές παθήσεις


Τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 το σύνολο της καθημερινότητας μας δυστυχώς έχει μεταφερθεί μέσα στο σπίτι, αυξάνοντας τη συχνότητα εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων που ευνοούνται από την καθιστική ζωή και την έλλειψη δραστηριότητας και άσκησης.

Καλούμαστε λοιπόν, μέσα στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματός μας να εργαστούμε, στο γραφείο μας μπροστά στον υπολογιστή, συνήθως σε συνθήκες που δεν ευνοούν τη σωστή στάση του σώματός μας. Παράλληλα, όλος ο ελεύθερος χρόνος μας περιορίζεται πλέον στα συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού, που για τους περισσότερους μεταφράζεται σε ατελείωτες ώρες στον καναπέ, μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, του κινητού ή ενός τάμπλετ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό φυσικά με την περιορισμένη φυσική άσκηση, εξαιτίας της αδυναμίας άσκησης στα γυμναστήρια, της απαγόρευσης ομαδικών αθλημάτων, αλλά και του ψυχολογικού αντίκτυπου της πανδημίας, που ενδεχομένως επηρεάζει τη διάθεση για φυσική δραστηριότητα, έχουν ως συνέπεια πολλές μυοσκελετικές παθήσεις.

Αυχένας, σπονδυλική στήλη, άνω άκρα, ισχίο, όλες αυτές οι ανατομικές περιοχές καταπονούνται σημαντικά, όταν η στάση του σώματος δεν είναι η σωστή. Ο τρόπος που τοποθετούμε τα χέρια μας στο laptop, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το ποντίκι, που ακουμπάμε την πλάτη μας στην καρέκλα και πολλές ακόμα καθημερινές μας συνήθειες εντός σπιτιού ανοίγουν τον δρόμο για επώδυνες μυοσκελετικές παθήσεις που επηρεάζουν σαφώς τη λειτουργικότητά μας.

Μυοσκελετικές παθήσεις από τον εγκλεισμό

Ποιες είναι όμως οι μυοσκελετικές αυτές παθήσεις που έχουν ενταθεί όλο αυτόν τον καιρό, εξαιτίας της νέας αυτής πραγματικότητας; Από αυχενικό σύνδρομο και τενοντίτιδες μέχρι οσφυαλγίες και ισχιαλγίες, πολλά είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την καθιστική ζωή και γενικότερα από αυτή την ασυνήθιστη συνθήκη στην οποία αναγκαζόμαστε εδώ και καιρό να λειτουργούμε.

Αυχενικό σύνδρομο: Το αυχενικό σύνδρομο περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα, όπως είναι η δυσκαμψία, η νευραλγία, η ζαλάδα και ο πονοκέφαλος. Η κακή στάση του σώματος σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή επί πολλές ώρες είναι αυτή που ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τους σπασμούς στους μυς της περιοχής, οι οποίοι προκαλούν ευθειασμό του αυχένα.

Οσφυαλγία: Η καθιστική ζωή όμως και η κακή στάση του σώματος μπορούν να προκαλέσουν και οσφυαλγία, όπως ονομάζεται ο πόνος στη μέση, που επηρεάζει δραστικά τη λειτουργικότητά μας. Πέραν δε του πόνου στη μέση, μπορεί να υπάρξει και αντανάκλασή του στα κάτω άκρα, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας.

Ισχιαλγία: η ισχιαλγία είναι ο πόνος στο πόδι, που οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου. Συνήθως ξεκινά από τη μέση, αντανακλάται στον γλουτό και ακολουθεί καθοδική πορεία προς το πόδι. Η καθιστική εργασία που διαρκεί ώρες, αλλά και η κακή στάση του σώματος, που επηρεάζει το ισχιακό νεύρο, είναι πολύ πιθανό να συμβάλουν στην εκδήλωση της ισχιαλγίας, με σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητά μας.

Τενοντίτιδες: οι τενοντίτιδες επηρεάζουν τους ώμους, τους δικεφάλους, τα χέρια, τους καρπούς και τους αντίχειρες και είναι στην ουσία φλεγμονές στους τένοντες, οι οποίοι έχουν ως αποστολή να βοηθήσουν τους μυς, προκειμένου να κινηθεί η άρθρωση. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αλλά και οι κακές συνήθειες στάσης και χρήσης του υπολογιστή μπορεί να καταπονήσουν τον τένοντα, οδηγώντας σε ενοχλητικές τενοντίτιδες, που στις εξάρσεις τους είναι ιδιαίτερα επώδυνες και ενδέχεται να καταστήσουν εντελώς μη λειτουργικό ένα μέλος μας.

Μυϊκές θλάσεις: Μυϊκές θλάσεις είναι οι κακώσεις των μυών που συνήθως προκύπτουν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με την πανδημία να έχει οδηγήσει σε αναγκαστικό εγκλεισμό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να ασκηθούν μόνοι τους, χωρίς την απαιτούμενη προθέρμανση και με λανθασμένες τακτικές ή ακατάλληλο εξοπλισμό, με συνέπεια να προκαλούν μυϊκές θλάσεις.

Αναγκαία η πρόληψη

Οι πόνοι στους ώμους, στον αυχένα, στους αγκώνες, στους καρπούς, στη μέση και στα πόδια που προκαλούν όλες αυτές οι παθήσεις είναι αρκετά συχνοί εξαιτίας του εγκλεισμού εν μέσω καραντίνας. Γι’ αυτό και θα ήταν σωστό να φροντίσουμε ώστε να προλάβουμε την εκδήλωσή τους, υιοθετώντας μια σωστή στάση σώματος είτε όταν εργαζόμαστε από το σπίτι είτε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση από τον καναπέ, προσπαθώντας να ξεκινήσουμε μια ήπιας μορφής άσκηση, ώστε το σώμα μας να παραμένει ενεργό και δραστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα πρέπει να φροντίζουμε η καρέκλα που χρησιμοποιούμε για να εργαστούμε στο σπίτι να είναι σωστή και να προσφέρει στήριξη στη σπονδυλική μας στήλη. Αν δεν διαθέτουμε την κατάλληλη καρέκλα, μπορούμε να κάνουμε αυτοσχέδιες εφαρμογές με ένα μαξιλάρι στη μέση. Η σωστή στάση είναι να ακουμπά η λεκάνη μας στην πλάτη της καρέκλας, τα γόνατά μας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών και τα πέλματά μας να ακουμπούν στο πάτωμα. Επίσης, οι βραχίονές μας θα πρέπει να είναι κάθετοι, να μην ανασηκώνονται από το γραφείο και οι αγκώνες μας να είναι κολλημένοι στο σώμα και σε κάθε περίπτωση όχι στον αέρα.

Επίσης, η οθόνη πρέπει να είναι απέναντί μας στην ευθεία των ματιών μας, ώστε να μην χαμηλώνουμε ή στρίβουμε το κεφάλι μας, επιβαρύνοντας έτσι τον αυχένα, το πληκτρολόγιο θα πρέπει να βρίσκεται απέναντί μας, ώστε να μην χρειάζεται να στρίβουμε και να καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη. Σημαντική είναι επίσης και η χρήση κατάλληλου «ποντικιού», που θα περιορίσει τις επιβαρυντικές για το χέρι κινήσεις.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε πως, είτε εργαζόμαστε είτε απλά καθόμαστε, θα πρέπει να σηκωνόμαστε συχνά, να κινούμαστε και να ενεργοποιούμε τα μέλη που κυρίως καταπονούνται. Τεντώνοντας τα άκρα και τον κορμό, αποφορτίζουμε το σώμα μας και διευκολύνουμε την αιμάτωση των μυών του.

Όσο για εκείνους που γυμνάζονται εντός του σπιτιού, θα πρέπει πάντα να επιλέγουν τις ασκήσεις σε συνεργασία με επαγγελματίες και να ακολουθούν πρόγραμμα τόσο προθέρμανσης όσο και διατάσεων, ώστε να μην προκύπτουν τραυματισμοί. Δεδομένων των συνθηκών, θα πρέπει να προσέξουμε όλοι, ώστε η δύσκολη αυτή περίοδος που διανύουμε να μην οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά να φροντίσουμε το σώμα μας, για να επανέλθουμε υγιείς, δυνατοί και δραστήριοι στην μετα-κορωνοϊό εποχή.