1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

ΠΥΡΗΝΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΗ (Γ-ΚΑΜΕΡΑ)

Η Πυρηνική Ιατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που κάνει χρήση ειδικών ουσιών που ονομάζονται ραδιοϊσότοπα, τα οποία χορηγούνται στους εξεταζόμενους ενδοφλεβίως. Το ραδιοϊσότοπο αφού εισέλθει στο σώμα, κατευθύνεται και συγκεντρώνεται στην πάσχουσα περιοχή εκπέμποντας ακτινοβολία και ακολουθεί η απεικόνιση των σημείων μέσω του σπινθηρογράφου που ονομάζεται γ-κάμερα.

Οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής ή αλλιώς σπινθηρογραφήματα, διενεργούνται για εξειδικευμένα διαγνωστικά προβλήματα, από εξιδεικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η διάρκεια της εξέτασης διαρκεί περίπου 45 λεπτά, και διενεργείται με τον εξεταζόμενο σε καθιστή, όρθια ή ύπτια θέση.

Οι συνήθεις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής συμπεριλαμβάνουν σπινθηρογράφημα οστών, νεφρών, θυρεοειδούς, μυοκαρδίου. Μετά το πέρας της εξέτασης και παρά το γεγονός ότι το ποσό της ραδιενέργειας είναι πολύ μικρό, συνιστάται στους ασθενείς να αποφεύγεται η παρατεταμένη επαφή με μικρά παιδιά ή εγκύους για τουλάχιστον 24 ώρες. Σχετικές οδηγίες ακτινοπροστασίας θα δοθούν από τον αρμόδιο ιατρό.