1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Φλεβική θρόμβωση & πνευμονική εμβολή


Σύγχρονες ενδαγγειακές τεχνικές διαλύουν τον θρόμβο μετά από φλεβική θρόμβωση.

Μέχρι και πρόσφατα, όταν ένας ασθενής υπέφερε από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και, ακόμη χειρότερα, από τη δυσκολότερη επιπλοκή της, την πνευμονική εμβολή. Τα μόνα μέσα αντιμετώπισης που ο αγγειοχειρουργός πρότεινε, ήταν η λήψη αντιπηκτικών για μακρό χρονικό διάστημα, που μπορεί να ξεπερνούσε και το ένα έτος και  η παρακολούθηση του θρόμβου με συχνά triplex με την πεποίθηση ότι ο θρόμβος ακόμη και στους πνεύμονες σταδιακά θα διαλυόταν ποτέ όμως πλήρως) και η ζωή του ασθενούς θα επανερχόταν – εν μέρει τουλάχιστον- στα φυσιολογικά επίπεδα.

Δυστυχώς, όμως, ο θρόμβος σε καμία περίπτωση δεν διαλυόταν πλήρως, το πόδι του ασθενούς πρηζόταν συχνά -ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή στην ορθοστασία- και ίσως υπήρχαν έλκη, ενώ και  ο ασθενής βρισκόταν σε μια διαρκή ανησυχία γύρω από μια πιθανή καινούρια θρόμβωση και από μια συνεχή ανάγκη προσαρμογής της ζωής του στο «κακό που του συνέβη» και στο ότι «θα μάθει να ζει με αυτό». Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό ιατρικά παρελθόν, γιατί οι πλέον σύγχρονες ενδαγγειακές τεχνικές κάνουν τον θρόμβο να διαλύεται.

Θρομβόλυση και θρομβεκτομή

Με τη βοήθεια της ενδαγγειακής χειρουργικής (την οποία γνωρίζουμε από την εφαρμογή της εδώ και χρόνια στις αρτηρίες -μπαλονάκι, stent κτλ) μπορούμε μέσα στις πρώτες 48 ώρες από τη στιγμή που θα συμβεί μια θρόμβωση να παρέμβουμε και να διαλύσουμε τον θρόμβο (θρομβόλυση), οπουδήποτε και εάν εντοπίζεται, μηριαία, ιγνυακή, λαγόνιο, κάτω κοίλη φλέβα ακόμη και στις πνευμονικές φλέβες στην περίπτωση της πνευμονικής εμβολής- με απλό και ανώδυνο για τον ασθενή τρόπο: με τοπική αναισθησία και συνήθως από το πόδι (μηριαία φλέβα). Με πολύ μικρά σε μέγεθος υλικά φτάνουμε, με τη βοήθεια απεικονιστικής καθοδήγησης, στο σημείο του θρόμβου και εκεί, με τη χρήση ειδικών καθετήρων, ρίχνουμε υλικό που διαλύει τον θρόμβο και καθαρίζει τη φλέβα.

Στην περίπτωση που τα υπολείμματα του θρόμβου -μετά από αναμονή συνήθως μισής ώρας- είναι σχετικά μεγάλα, έχουμε τη δυνατότητα να επαναλάβουμε τη θρομβόλυση, αλλά και να αναρροφήσουμε τα κομμάτια αυτά και να τα απομακρύνουμε από τον οργανισμό με τη χρήση ειδικών μικροσυσκευών αναρρόφησης μέσω μιας διαδικασίας που καλείται Θρομβεκτομή αναρρόφησης εκ κενού (Aspiration Thrombectomy).

Με τον συνδυασμό των δύο αυτών τεχνικών επιτυγχάνουμε την άμεση διάλυση και αναρρόφηση του θρόμβου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, το φλεβικό σύστημα επανέρχεται στο φυσιολογικό και ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει καμία από τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του που μπορεί να επιφέρει η θρόμβωση, η οποία μέχρι σήμερα  αντιμετωπίζεται με «φάρμακα και κάλτσες». Μάλιστα, από την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να επιστρέψει στη φυσιολογική του ζωή χωρίς ενοχλήματα. Για την περίπτωση μάλιστα της πνευμονικής εμβολής, μια τέτοια επιτυχής διαδικασία θρομβόλυσης απομακρύνει δια παντός την πιθανότητα μιας μοιραίας κατάληξης στην οποία μπορεί να οδηγήσει η πνευμονική εμβολή. Συνεπώς, μιλάμε στην περίπτωση αυτή για μια σωτήρια παρέμβαση για τη ζωή του ασθενούς, που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν απλώς με αντιπηκτική, φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση συνήθως σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για μακρό χρονικό διάστημα.

Και μετά τις 48 ώρες τι; Η θέση του φλεβικού stent

Είναι αλήθεια ότι μετά τις πρώτες 48 ώρες από μια θρόμβωση ο θρόμβος γίνεται πιο συμπαγής, πιο σταθερός και άρα πιο δύσκολός στο να διαλυθεί. Και σε αυτή όμως την περίπτωση έχουμε τη λύση να περιορίσουμε τον θρόμβο και να αποκαταστήσουμε τη φλέβα. Εφαρμόζουμε και πάλι τη θρομβόλυση και στον θρόμβο που απομένει τοποθετούμε έναν μεταλλικό νάρθηκα, ένα stent, όπως ακριβώς στις αρτηρίες, το οποίο ανοίγει τον αυλό της φλέβας, κολλώντας σταθερά τον θρόμβο στο τοίχωμα. Κι όλα αυτά με τοπική αναισθησία και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς την ίδια ημέρα.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξαναδούμε πρησμένα χρονίως πόδια μετά από μια παλαιά θρόμβωση που αντιμετωπίστηκε με φάρμακα, θα περιορίσουμε το μεταθρομβωτικό σύνδρομο και θα δούμε λιγότερα μαυρισμένα και με φλεβικά έλκη πόδια μετά από μια χρόνια παραμελημένη θρόμβωση.

Στο αγγειοχειρουργικό τμήμα της Γενικής Κλινικής υπάρχει πλέον η ιατρική εξειδίκευση και ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός για όλα όσα περιγράφησαν παραπάνω, μοναδικά στη Βόρειο Ελλάδα. Ο θρόμβος πλέον διαλύεται. Διαλύεται και απορροφάται, διαλύεται και ναρθηκοποιείται (stent), όπου κι αν αυτός βρίσκεται, από το πόδι, το χέρι, την κοιλιά μέχρι τα πνευμόνια.

Κι αυτό γίνεται ανώδυνα και γρήγορα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής την οποία μέχρι σήμερα στερείται ο ασθενής που έχει πάθει φλεβική θρόμβωση. Αυτός ο ασθενής που του έμαθαν ότι θα πρέπει να παίρνει για μια ζωή «αντιπηκτικά και κάλτσα» και πρέπει να «συνηθίσει να ζει με αυτό» . Όχι πια.

Drmed Δημήτρης Ν. Παπαδημητρίου, FACS, FEBvasc

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΕΝΔΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Τ. Αναπλ. Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ

Συνεργάτης Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Επισκέπτης Αγγειοχειρουργός HERZZENTRUM , Universitatspital Zurich, Zurich ,Switzerland