
ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
(ΗΜΓ, ΗΕΓ)
Διαθεσιμότητα
ΑΤΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλεκτρομυογράφημα
Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μια δυναμική εργαστηριακή μέθοδος μελέτης και διερεύνησης για την αξιολόγηση της υγείας των μυών και των νεύρων. εκτιμάται η λειτουργία των περιφερικών νεύρων, δηλαδή των νεύρων του σώματος που βρίσκονται εκτός του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αυτό σημαίνει ότι βλάβες οποιασδήποτε φύσεως στον νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο δεν αναδεικνύουν χαρακτηριστικά παθολογικά ευρήματα κατά τον ηλεκτρομυογραφικό έλεγχο.
Ο έλεγχος αποτελείται από δύο φάσεις:
1. Τον έλεγχο των ταχυτήτων αγωγής των νεύρων (νευροφυσιολογικός έλεγχος)
2. Τον έλεγχο της λειτουργίας των μυών (μυογράφημα).
Η μελέτη αγωγιμότητας των νεύρων χρησιμοποιεί επιφανειακά ηλεκτρόδια ενώ κατά τη διάρκεια του μυογραφήματος ένα ηλεκτρόδιο βελόνας εισάγεται απευθείας σε έναν μυ και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν τον μυ. Το ΗΜΓ μετατρέπει τα σήματα σε εικόνες, ήχους και αριθμούς που ερμηνεύονται από ειδικό νευρολόγο.
Γιατί γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση είναι συχνά απαραίτητη για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό ορισμένων καταστάσεων όπως:
- Μυϊκές παθήσεις, όπως μυϊκή δυστροφία ή πολυμυοσίτιδα.
- Ασθένειες που επηρεάζουν τη σύνδεση μεταξύ του νεύρου και του μυός, όπως η μυασθένεια gravis.
- Διαταραχές των νεύρων έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα (περιφερικό νευρικό σύστημα) όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή οι περιφερικές νευροπάθειες.
- Διαταραχές που επηρεάζουν τους κινητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό (κεντρικό νευρικό σύστημα), όπως η νόσος κινητικού νευρώνα ή η πολιομυελίτιδα.
- Διαταραχές που επηρεάζουν τη νευρική ρίζα, όπως δισκοκήλες στη σπονδυλική στήλη συνήθως στον αυχένα ή στη μέση.
Στην πράξη οι συνηθέστερες παθήσεις για τις οποίες διενεργείται το ΗΜΓ είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ωλένιος νευροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η αυχεναλγία.
Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Το ηλεκτρομυογράφημα εκτελείται με την τοποθέτηση ειδικών λεπτών βελονοειδών ηλεκτροδίων μέσα σε κάποιους μυς που επιλέγονται ανάλογα με τον διαγνωστικό στόχο ή τα συμπτώματα του ασθενούς. Με τα βελονοειδή αυτά ηλεκτρόδια μπορεί ο γιατρός να ξεχωρίσει εάν υπάρχει βλάβη στους ίδιους τους μυς ή στα νεύρα που τους τροφοδοτούν καθώς και άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με τον χρόνο από την εισβολή της βλάβης και την βαρύτητα της. Οι μυς και τα νεύρα που επιλέγονται προς μελέτη μπορούν να εντοπίζονται στα άκρα, τον κορμό ή το κεφάλι.
Προετοιμασία Εξέτασης
Πριν από την εξέταση θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό αν παίρνετε φάρμακα όπως μυοχαλαρωτικά ή αντιπυκτικά, αν φέρετε βηματοδότη ή διεγέρτη για εν τω βάθει εγκεφαλικό ερεθισμό. Φροντίστε να φορέστε άνετα και χαλαρά ρούχα, να έχετε δέρμα καθαρό χωρίς αρώματα, κρέμες ή λοσιόν. Η εξέταση γίνεται στην καθιστή ή στην ύπτια θέση ανάλογα με το αν εξετάζονται τα άνω ή τα κάτω άκρα.
Η διάρκεια της εξέτασης είναι ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της βλάβης και διαρκεί από 20 ως 50 λεπτά. Γενικά δεν υπάρχουν παρενέργειες από την εξέταση. Παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί ελαφριά δυσφορία κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας δεν υπάρχουν επιπλοκές στη συνέχεια. Αν δημιουργηθεί κάποιος μικρός μώλωπας κατά την χρήση της βελόνας απορροφάται σύντομα. Η εξέταση γίνεται με ασφάλεια σε έγκυες γυναίκες και παιδιά.
Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα «ΗΕΓ» είναι η εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και καταγράφει τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ορισμένες καταστάσεις του εγκεφάλου μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ατόμου. Τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους με τη χρήση ηλεκτρικών σημάτων. Ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να επηρεάσουν τη μετάδοση των παραπάνω σημάτων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα υπολογίζει ουσιαστικά τις αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Γιατί γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση αποτελεί το καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο για την επιληψία και τις υπόλοιπες διαταραχές με σπασμούς. Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση της επιληψίας. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να βοηθήσει επίσης το γιατρό να διαγνώσει άλλες παθήσεις όπως:
- Σύγχυση
- Άνοια
- Τρυματισμούς της κεφαλής
- Λοιμώξεις
- Νεοπλάσματα
- Διαταραχές του ύπνου
- Νευροεκφυλιστικές νόσους
- Μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Παράλληλα, η εξέταση ενδείκνυται για όσους
- Έχουν όγκο στον εγκέφαλο ή κάποιο εγκεφαλικό τραύμα
- Πρόκειται να υποβληθούν σε εγχείρηση εγκεφάλου
- Έχουν διαταραχές με πονοκεφάλους
Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Στην αρχή του ΗΕΓ ο ιατρός θα τοποθετήσει τα ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής του εξεταζόμενου, χρησιμοποιώντας ειδικό τζελ που αφαιρείται με απλό λούσιμο. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με ειδικά καλώδια που μεταφέρουν σε έναν υπολογιστή τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και γίνεται η καταγραφή της.
Αφού τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, ο εξεταζόμενος είτε θα ξαπλώσει σε εξεταστικό κρεβάτι ή σε μια καρέκλα. Θα πρέπει να μείνει ακίνητος και να κλείσει τα μάτια του. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, στο δωμάτιο θα υπάρχει ησυχία και σκοτάδι. Ο ιατρός θα ζητήσει να επιτελέσει διάφορες εντολές, όπως να ανοιγοκλείσει τα μάτια, να κοιτάξει σε φως που αναβοσβήνει ή να αναπνεύσει βαθιά, καθώς οι παραπάνω συμπεριφορές προκαλούν παθολογικά ηλεκτρικά σήματα. Συχνά, ο γιατρός μπορεί να καταγράψει το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σε βίντεο έτσι ώστε να μπορέσει αργότερα να συγκρίνει τα ηλεκτρικά σήματα με τις αντιδράσεις του ασθενούς εκείνη τη στιγμή.
Προετοιμασία Εξέτασης
Η προετοιμασία για ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, περιλαμβάνει:
- Πλύσιμο του τριχωτού της κεφαλής με σαμπουάν. Κατά την εξέταση δεν θα πρέπει να έχει βάλει ο εξεταζόμενος τζέλ ή κρέμα μαλλιών
- Αποφυγή καφεΐνης για τουλάχιστον 8 ώρες πριν
- Ακολουθία των οδηγιών του ιατρού σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί ο εξεταζόμενος
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να περιοριστεί ο ύπνος πριν τη ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έτσι ώστε ο ασθενής να νυστάζει κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τον ύπνο ή μετά από στέρηση του ύπνου έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανιχνεύσει παθολογική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Συνήθως δεν υπάρχουν παρενέργειες στην διενέργεια ενός ΗΕΓ και η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη. Ένα ΗΕΓ λαμβάνει μόνο πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο εγκέφαλός.
Η διάρκεια της εξέτασης είναι 20-40 λεπτά, είναι ανώδυνη και μη επεμβατική και δεν προκαλεί μόνιμες αλλαγές