Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023
Η Πυρηνική Ιατρική είναι η ιατρική ειδικότητα που κάνει χρήση ειδικών ουσιών, των ραδιοφαρμάκων, προκειμένου να πετύχει τη διάγνωση μιας σειράς παθήσεων, ενώ κατά περιπτώσεις έχει και θεραπευτικές εφαρμογές. Οι εξετάσεις που διενεργεί είναι γνωστές ως σπινθηρογραφήματα, με τα πιο συχνά να περιλαμβάνουν συνήθως σπινθηρογραφήματα οστών, νεφρών, θυρεοειδούς και μυοκαρδίου, ενώ διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία των οργάνων και τον μεταβολισμό των κυττάρων, δρώντας συμπληρωματικά στις λοιπές απεικονιστικές μεθόδους που προσφέρουν περισσότερο πληροφορίες ανατομικής (μορφολογικής) φύσεως.
Οι εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής
Στις συνηθέστερες εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνονται τα σπινθηρογραφήματα οστών, νεφρών, θυρεοειδούς αδένα, παραθυρεοειδών αδένων, μυοκαρδίου, αιμάτωσης εγκεφάλου και πνευμόνων.
Ειδικότερα, το σπινθηρογράφημα οστών διενεργείται ώστε να ελεγχθεί η μετασταστική νόσος, να εκτιμηθούν τυχόν κακοήθεις οστικές βλάβες, αλλά και μεταβολικές παθήσεις των οστών ή πιθανές φλεγμονές αυτών, όπως η οστεομυελίτιδα.Το σπινθηρογράφημα νεφρών, δυναμικό και στατικό, διερευνά τη θέση και τη λειτουργικότητα των νεφρών, παρέχοντας πληροφορίες για μια σειρά καταστάσεων, όπως η οξεία και χρόνια πυελονεφρίτιδα, η αποφρακτική ουροπάθεια κ.α.Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς έχει ως στόχο την απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα, για τον εντοπισμό μιας σειράς διαταραχών, όπως διερεύνηση υπερ- ή υποθυρεοειδισμού, θυρεοειδίτιδας Hashimoto κ.α., το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων τον εντοπισμό υπελειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού σε πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, ενώ το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου διενεργείται για να εκτιμηθεί η αιμάτωση αυτού, ώστε να διαγνωστεί η στεφανιαία νόσος και να εκτιμηθεί η αντιμετώπισή της.
Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του εγκεφάλου διερευνά νόσους όπως διάφοροι τύποι άνοιας, η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον, ενώ το σπινθηρογράφημα πνευμόνων αξιοποιείται για τον εντοπισμό πιθανής πνευμονικής εμβολής και τον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν πνευμονεκτομή.
Η Πυρηνική Ιατρική διαθέτει και θεραπευτικές εφαρμογές, όπως είναι η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου στην περίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς και τον υπερθυρεοειδισμό.
Η διαδικασία του σπινθηρογραφήματος
Κατά τη διάρκεια ενός σπινθηρογραφήματος το ραδιοϊσότοπο χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως στον εξεταζόμενο. Μόλις εισέλθει στο σώμα του, κατευθύνεται και συγκεντρώνεται στην πάσχουσα περιοχή, εκπέμποντας ακτινοβολία και ακολουθεί η απεικόνιση των σημείων με τη γ-κάμερα, μέσω της συλλογής της εκπεμπόμενης ακτινολογίας.
Το αποτέλεσμα είναι να απεικονιστούν περιοχές με αυξημένη, μειωμένη ή σταθερή συγκέντρωση του ραδιοϊσοτόπου, οι οποίες και θα αξιολογηθούν ανάλογα από τον πυρηνικό ιατρό. Ουσιαστικά οπτικοποιείται η λειτουργικότητα του οργάνου στόχου ανάλογα με το χορηγούμενο ρ/φ, μέσω δισδιάστατων εικόνων.Ο χρόνος κάθε εξέτασης ποικίλει και διενεργείται με τον εξεταζόμενο σε συνήθως σε ύπτια θέση.
Σπινθηρογράφημα: Μια ασφαλής εξέταση
Τα σπινθηρογραφήματα είναι ασφαλείς εξετάσεις. Άλλωστε, η δόση που χορηγείται από το ραδιοϊσότοπο είναι μικρή, ικανή όμως να παράσχει στον πυρηνικό ιατρό όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα τον οδηγήσουν στη διάγνωση. Είναι ενδεικτικό πως η ακτινοβολία που απορροφάται είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με κάποιες ακτινολογικές εξετάσεις. Τα ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιούνται στις διαγνωστικές εξετάσεις εκπέμπουν ακτινοβολία γ και προκαλούν πολύ σπάνια αλλεργίες.
Μάλιστα, τα σπινθηρογραφήματα μπορούν να διενεργηθούν ακόμα και σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως βρέφη ή εξεταζομένους μεγάλης ηλικίας και σε θηλάζουσες γυναίκες, αρκεί ο θηλασμός να διακοπεί για κάποιες μέρες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν διενεργούνται σπινθηρογραφήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γι’ αυτό και η εξεταζόμενη πρέπει να ενημερώσει εκ των προτέρων τον πυρηνικό ιατρό για πιθανή εγκυμοσύνη.
Μετά την εξέταση ο εξεταζόμενος επιστρέφει κανονικά στην εργασία του, εκτός αν αυτή έχει να κάνει με παιδιά, και δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από κάποιον για να μετακινηθεί. Η διατροφή του γίνεται κανονικά, αν και προβλέπεται μεγαλύτερη ενυδάτωση για ένα διάστημα δύο ημερών, ώστε να αποβληθεί γρηγορότερα το ραδιοϊσότοπο από τον οργανισμό του. Η μόνη οδηγία μετά την εξέταση είναι να αποφύγει την επαφή με εγκύους και μικρά παιδιά για χρόνο που εξαρτάται από το χορηγούμενο ραδιοφάρμακο.
Στον όμιλο Euromedica το εξειδικευμένο προσωπικό των διαγνωστικών εργαστηρίων μας εγγυάται τη διενέργεια ασφαλών και αξιόπιστων εξετάσεων Πυρηνικής Ιατρικής, με σεβασμό σε όλους τους κανόνες ακτινοπροστασίας. Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται όλα τα σπινθηρογραφήματα με γ-κάμερα που έχουν ως στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση μιας σειράς παθήσεων και διαταραχών.