1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Προληπτικές εξετάσεις: Το «όπλο» κάθε γυναίκας απέναντι στον καρκίνο του μαστού


Απέναντι στον καρκίνο του μαστού η γυναίκα μπορεί πλέον να είναι καλά προετοιμασμένη και να επηρεάσει την πορεία της νόσου, προλαμβάνοντάς την έγκαιρα και μάλιστα με απλούς τρόπους. 

Αυτή ακριβώς η πρόληψη, σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικότερες θεραπείες των τελευταίων ετών, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Μια σειρά συστηματικών, προληπτικών εξετάσεων γίνονται «όπλο» στα χέρια κάθε γυναίκας, αρκεί να μπουν στη ζωή της και να επαναλαμβάνονται, ώστε να μπορεί άμεσα να δράσει σε περίπτωση προβλήματος. Άλλωστε, ο καρκίνος του μαστού δεν έχει συμπτώματα τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου και δη σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

Κάθε Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, το μήνυμα αυτό ακούγεται πιο δυνατά σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να φτάσει σε κάθε γυναίκα. Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις του μαστού είναι δυνατό να μειώσουν τους θανάτους από καρκίνο κατά ένα τρίτο. Στη χώρα μας καταγράφονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι 1 στις 7 γυναίκες διεθνώς θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες, καθώς τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσής του είναι ακόμα χαμηλά.

Η πρόληψη ο καλύτερος «σύμμαχος»

Η πρώτη απαραίτητη προληπτική εξέταση όσον αφορά στον μαστό είναι η αυτοεξέταση, η οποία πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Άλλωστε, το ενδεχόμενο σποραδικών καρκίνων, χωρίς μάλιστα να προϋπάρχει οικογενειακό ιστορικό, είναι πιθανό ακόμα και σε πολύ νεότερες  γυναίκες. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μια σαφή εικόνα των μαστών της, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει κάθε αλλαγή, έστω και μικρή, που θα την οδηγήσει στο ιατρείο του γυναικολόγου. Η αυτοεξέταση του μαστού με ψηλάφηση μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της πρόληψης πρέπει να γίνει επίσης συνείδηση στη γυναίκα η ανά τακτά χρονικά διαστήματα επίσκεψη στον γυναικολόγο, ώστε ανά πάσα στιγμή να τίθενται τυχόν ανησυχίες της προς συζήτηση και ο ιατρός να έχει μια πλήρη εικόνα μέσω της τακτικής κλινικής εξέτασης, αλλά και της γνώσης του ιστορικού της. Ο πυρήνας όμως της στρατηγικής πρόληψης κάθε γυναίκας είναι οι προληπτικές εξετάσεις και συγκεκριμένα η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού.

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που στην πλειονότητα των γυναικών πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών. Μόνο αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με περιστατικό καρκίνου του μαστού, η εξέταση αυτή θα πρέπει να μπαίνει στη ζωή της γυναίκας νωρίτερα. Ειδικότερα, αν το συγγενικό πρόσωπο ήταν νεότερο των 50 ετών, όταν νόσησε, καλό είναι η εξέταση του μαστού να ξεκινά δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία αυτής της διάγνωσης.

Η μαστογραφία πρέπει να διενεργείται μία φορά τον χρόνο ή και συχνότερα, αν ο ιατρός θεωρήσει πως υπάρχει λόγος να επαναληφθεί νωρίτερα. Δεν έχει μάλιστα ηλιακό όριο, αφού στις μεγαλύτερες ηλικίες ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού παραμένει υπαρκτός. Από μόνη της πάντως η μαστογραφία μπορεί να μην είναι αρκετή, για να δώσει μια σφαιρική εικόνα για την κατάσταση του μαστού. Στις περιπτώσεις ενός πυκνού μαστού ή της ψηλάφησης κάποιου ευρήματος, που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τη μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστού θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, καλύπτοντας κάθε πιθανό κενό στη διαδικασία. Συνδυασμένες οι δύο εξετάσεις αποτελούν ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του μαστού. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο καρκίνος του μαστού, αν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να μην εξελιχθεί σε ένα ακόμα θλιβερό στατιστικό. Βάζουμε τις συστηματικές προληπτικές εξετάσεις στη ζωή μας, έχουμε σταθερή επαφή με τον γυναικολόγο μας, ελέγχουμε την υγεία του στήθους μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αποκτούμε δύναμη απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Η πρόληψη σώζει ζωές και το μήνυμα αυτό πρέπει να φτάσει ηχηρό σε κάθε γυναίκα.