1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Προληπτικές εξετάσεις καρκίνου: Ποιες είναι και πότε πρέπει να ξεκινούν


Απαιτούν ελάχιστο από τον χρόνο μας, μπορούν όμως να μας σώσουν τη ζωή. Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι, πέραν της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, το μέσο για να προλάβουμε και να διαγνώσουμε εγκαίρως έναν καρκίνο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες αντιμετώπισής του. Μάλιστα,  όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, εξαιτίας της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού ή άλλων παραγόντων, τόσο πιο επωφελείς είναι οι εν λόγω εξετάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει το κοινό για τον τύπο των απαιτούμενων προληπτικών εξετάσεων, τον χρόνο έναρξής τους, αλλά και τη συχνότητά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της, συνιστάται σε ενήλικες μέσου κινδύνου τακτική εξέταση για καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις σώζουν ζωές. Όσον αφορά στον καρκίνο του προστάτη και στον καρκίνο του πνεύμονα, η βαρύτητα των πλεονεκτημάτων της ανίχνευσής τους είναι πιο περίπλοκη, καθώς εμπλέκονται και άλλοι μεμονωμένοι παράγοντες.

Καρκίνος: To top 5 των must do

προληπτικών εξετάσεων

Οι πλέον χρήσιμες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου είναι οι ακόλουθες:

1.Εξέταση για τον καρκίνο του μαστού: Η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος εξέτασης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία, η οποία πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, αν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν έχει προϋπάρξει περιστατικό κακοήθειας στο οικογενειακό περιβάλλον, η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά μία δεκαετία νωρίτερα.

Στις ηλικίες μεταξύ 40 και 49 ετών η εν λόγω εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα και με τις συμβουλές του γιατρού. Από τα 50 έτη και έπειτα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται τακτικότερα και συγκεκριμένα κάθε χρόνο. Άλλωστε, τα 2/3 των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

2.Εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Το τεστ Παπανικολάου είναι επιβεβλημένο για τις γυναίκες ηλικιών 21 έως 65 ετών κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την εικόνα των αποτελεσμάτων τους και τις κατευθύνσεις που δίνει ο γυναικολόγος. Η επανάληψη της εξέτασης μπορεί να είναι πιο συχνή για γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

3.Εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Οι ενήλικες με μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινούν τακτική ορθοπρωκτική εξέταση στην ηλικία των 50 ετών. Όταν υπάρχει όμως οικογενειακό ιστορικό ή συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, η έναρξη της εξέτασης πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Η πιο συνηθισμένη εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιάσιμος, αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό επιτυχούς αντιμετώπισής του υπερβαίνει το 90%.

4.Εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα:  Η σάρωση CT χαμηλής δόσης (LDCT) είναι μια απεικονιστική εξέταση με οφέλη για τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, κατηγορία που περιλαμβάνει τους σημερινούς καπνιστές (ή εκείνους που το έχουν «κόψει» τα τελευταία 15 χρόνια) ηλικίας 55 έως 74 ετών, με κάπνισμα κατά μέσο όρο ενός πακέτου την ημέρα για 30 χρόνια, δύο πακέτων την ημέρα για 15 χρόνια κ.ο.κ.

5.Εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη: Η δακτυλική εξέταση από το ορθό είναι η γνωστότερη και απλούστερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μια εξέταση που παρέχει γρήγορη και σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη πληροφορία. Επίσης, μια χρήσιμη διαγνωστική μέθοδος είναι και η μέτρηση του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το οποίο είναι αυξημένο στον καρκίνο, δεν παραπέμπει όμως πάντοτε σε αυτόν.

Περισσότερες πληροφορίες για αρχόμενες αλλοιώσεις στον προστάτη παρέχει το διορθικό υπερηχογράφημα, η εξέταση όμως που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του προστάτη πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η βιοψία. Πρόκειται για μια διαδικασία απλή, με ελάχιστο κίνδυνο επιπλοκών, η οποία μάλιστα δεν απαιτεί νάρκωση.

Βάζοντας την πρόληψη στη ζωή μας αυξάνουμε τις πιθανότητες εντοπισμού ενός καρκίνου στα πρώτα του στάδια, προτού ακόμα εκδηλωθούν συμπτώματα, άρα και τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισής του.