1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη


Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Ο επιπολασμός της νόσου του Διαβήτη Τύπου 2 ανέρχεται παγκοσμίως στα 463 εκατομμύρια ενώ έως το 2045 ο αριθμός αυτός θα φτάνει έως και τα 700 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό σημαίνει χαμηλή ποιότητα ζωής, αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά και σημαντική αύξηση στο κόστος περίθαλψης για τα συστήματα υγείας.

Η νόσος του Διαβήτη Τύπου 2 (ΔT2)αποτελεί βασικό παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση μιας πλειάδας νοσημάτων, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, η διαβητική νεφροπάθεια και οφθαλμοπάθεια καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα . Επιπλέον ασθενείς με ΔΤ2 παρουσιάζουν άνοια, κατάθλιψη και ψυχοσωματικές διαταραχές συχνότερα από μη διαβητικούς ασθενείς.

Πλέον υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης για την καθυστέρηση της εμφάνισης του ΔΤ2, αλλά και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Πρωταρχικό ρολό εδώ έχει η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και γενικότερα του τρόπου ζωής. Η σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, και η βελτίωση της ποιότητας και μείωση της ποσότητας των τροφών που καταναλώνονται είναι το κύριο ,και συχνά το δυσκολότερο στην επίτευξη του, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξίσου σημαντική είναι και η ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα μας.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας φαρμακευτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ΔΤ2 αλλά και την πρόληψη εμφάνισης της νόσου. Η Μετφορμίνη είναι το παλαιότερο και ευκολότερα πρόσβασιμο φάρμακο. Εφόσον έχει αποκλειστεί η πιθανότητα νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας, η μετφορμίνη μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Η αποτελεσματικότητα των αγωνιστών των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.  Πάραυτα οι ασθενείς πρέπει να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες των φαρμάκων αυτής της ομάδας, όπως η εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, καθώς και για την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, όπως η παγκρεατίτιδα. Επιπλέον αντένδειξη για την χορήγηση αυτών των φαρμάκων αποτελεί το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς στο προσωπικό ή το οικογενειακό ιστορικό. 

Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να έχουμε στην διάθεσή μας και τα νεότερα φάρμακα που δρουν σε δυο επίπεδα: πρόκειται για  αγωνιστές των υποδοχέων των πεπτιδίων GLP-1 και GIP που συμβάλουν στη μείωση του σωματικού βάρους και επομένως στην πρόληψη εμφάνισης του ΔΤ2. 

Πάραυτα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως καμία φαρμακευτική αγωγή δεν υποκαθιστά την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και τη σωματική άσκηση που αποτελούν το βασικό πυλώνα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της Νόσου του Διαβήτη Τύπου 2.

Μαρία Τσιόγκα, MD, PhD. Ειδικός Ενδοκρινολόγος

Euromedica Εγκέφαλος Χαλανδρίου

Ριζαρείου 3 & Χρ. Σμύρνης, Χαλάνδρι, ΤΚ 15233

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 6891800-3