1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Οι ασθένειες γένους θηλυκού και η πολύτιμη πρόληψη


Ξέρατε πως κάποιες ασθένειες προτιμούν τις γυναίκες και χαρακτηρίζονται ως γένους θηλυκού, αφού η συχνότητά τους είναι μεγαλύτερη στον γυναικείο πληθυσμό; Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού, η οστεοπόρωση και η υπογονιμότητα είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις που ταλαιπωρούν με μεγαλύτερη ένταση τις γυναίκες.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ο συστηματικός έλεγχος μέσω στοχευμένων εξετάσεων μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τις ασθένειες που τείνουν να ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες, αφού η έγκαιρη διάγνωση είναι πάντα το «κλειδί» για μια αποτελεσματική θεραπεία.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά στις τάξεις των γυναικών, με τον απόλυτο αριθμό των σχετικών περιστατικών να είναι μεγαλύτερος στον γυναικείο πληθυσμό από ότι στον ανδρικό. Παράγοντες όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σχετικά με καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και οι βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή είναι «καμπανάκια» που οι γυναίκες πρέπει να έχουν υπόψη τους. Με δεδομένο πως, πέραν της κληρονομικότητας, όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι στο χέρι μας να αλλάξουν και να ελεγχθούν, ο συχνός προληπτικός έλεγχος, από τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης μέχρι τους δείκτες του σακχάρου, είναι επιτακτικός.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατεξοχήν γυναικεία πάθηση -χωρίς βέβαια να αποκλείει και τους άνδρες ασθενείς- και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια, αφού όταν εκδηλώνεται, συνήθως με ένα κάταγμα, έχει ήδη εξελιχθεί πολύ. Ουσιαστικά ορίζεται ως η απώλεια οστικής μάζας, με συνέπεια τα οστά να φθείρονται και να κινδυνεύουν από κατάγματα ακόμα και μετά από έναν ελαφρύ τραυματισμό. Τα βασικότερα συμπτώματά της είναιη απώλεια ύψους, η κύφωση και τα κατάγματα, που εντοπίζονται συχνότερα στον καρπό, τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Για μεγάλο διάστημα όμως η οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματική, με την οστική μάζα να χάνεται χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Αυτός ακριβώς ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της πάθησης στα πρώτα της στάδια καθιστά τις προληπτικές εξετάσεις βαρύνουσας σημασίας, ώστε η οστεοπόρωση να διαγνωστεί εγκαίρως προτού προχωρήσει.Στον προληπτικό αυτό έλεγχο περιλαμβάνεται μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων, αλλά και η μέτρηση της οστικής πυκνότητας της γυναίκας.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται άμεσα με τη γυναίκα. Μάλιστα, μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα εμφανίσει σε κάποιαφάση της ζωής της καρκίνο του μαστού. Πέρα από την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σημαντικός παράγοντας πρόληψης για την εν λόγω πάθηση είναι και ο συστηματικός έλεγχος του στήθους με ψηλάφηση, μαστογραφία και υπέρηχο, που πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό για καρκίνο του μαστού, οπότε οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να αρχίζουν πολύ πριν από αυτή την ηλικία.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μια πρόκληση με την οποία όλο και περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες. Πέραν των άλλων αιτίων της, ο συχνότερος λόγος για την εμφάνισή της είναι τα προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, διαταραχές δηλαδή που μπορεί να προκληθούν από πολυκυστικές ωοθήκες, από ανεπαρκείς ωοθήκες, από προβλήματα βάρους, αλλά και από έντονο στρες. Οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται συνήθως με ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, για παράδειγμα με αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια. Για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και δη τον εντοπισμό των προβλημάτων ωοθυλακιορρηξίας ο ορμονολογικός έλεγχος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, αφού δίνει πληροφορίες για τον κύκλο, την ωοθυλακιορρηξία και τις παθολογίες τους.

Τσεκάπ σε προνομιακές τιμές στα διαγνωστικά κέντρα Euromedica

Αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες ανάγκες των γυναικών σε θέματα υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ο όμιλος Euromedica προσφέρει προνομιακές τιμές σε τρία βασικά πακέτα εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά του κέντρα μέχρι την 31η Μαρτίου. Δίνει έτσι τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερες γυναίκες να ελέγξουν την υγεία τους κάνοντας:

  • γενικό έλεγχο (Γενική αίματος, ΤΚΕ, Χοληστερίνη, HDL, LDL, Σάκχαρο, Σίδηρο, Φερριτίνη, SGOT, SGPT, TSH, Γενική ούρων και δωρεάν Λιπομέτρηση),
  • ορμονολογικό έλεγχο (Προγεστερόνη, Οιστραδιόλη, FSH, LH, TSH και δωρεάν Ψηφιακή Μαστογραφία)
  • έλεγχο οστεοπόρωσης (Γενική αίματος, Ασβέστιο, Βιταμίνη D, Φώσφορος, Παραθορμόνη, Κάλιο, Νάτριο και δωρεάν Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 1 σημείου).

Μην αμελείτε τα τσεκάπ σας, αν θέλετε να είστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία σας.