Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι οι μόνοι τρόποι για να θωρακιστεί μια γυναίκα απέναντι στον καρκίνο του μαστού, έναν καρκίνο που, αν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί να ιαθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση οι προληπτικές εξετάσεις είναι το «κλειδί», ώστε κάθε γυναίκα να έχει πλήρη εικόνα για την υγεία του στήθους της και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν κάτι δεν πάει καλά, σπεύδοντας άμεσα για τη θεραπεία.
Στη χώρα μας εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια ετησίως περί τα 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, εκ των οποίων μόλις το 5% έχει διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, στοιχείο αποθαρρυντικό για τα επίπεδα πρόληψης και τη συνειδητοποίηση από μέρους των γυναικών της σημασίας της. Μάλιστα, το «καμπανάκι» για τον καρκίνο του μαστού χτυπά κάθε Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης για τη νόσο, όλο και πιο δυνατά. Η αξία της πρόληψης είναι ενδεικτική από το γεγονός πως τα δύο τρίτα των γυναικών με καρκίνο του μαστού διεθνώς ζουν πλέον πάνω από 20 χρόνια, κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και χάρη στις προληπτικές εξετάσεις, πέραν της εξέλιξης των θεραπευτικών μεθόδων.
Τα στάδια και τα εργαλεία της πρόληψης
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει μια σειρά σταδίων που ξεκινούν από τις μικρότερες ηλικίες. Το πρώτο στάδιο είναι η αυτοεξέταση, που πρέπει να μπαίνει στη ζωή των γυναικών από πολύ νωρίς, αφού είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιλαμβάνονται την παραμικρή αλλαγή στους μαστούς τους και να προλαβαίνουν τα χειρότερα. Η αυτοεξέταση με ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται μία φορά τον μήνα.
Ένα δεύτερο στάδιο στη διαδικασία της πρόληψης είναι η τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο, που πρέπει να αποτελεί μια συχνή συνήθεια για τις γυναίκες ήδη από τις μικρές ηλικίες. Η τακτική κλινική εξέταση, η γνώση του ιστορικού και η συζήτηση των όποιων προβληματισμών με τον γιατρό συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία ενόψει μιας δυσάρεστης κατάστασης.
Το τρίτο και σημαντικότερο στάδιο είναι οι συστηματικές προληπτικές εξετάσεις, που δεν είναι άλλες από τη μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστού, οι οποίες συνδυασμένες συμβάλλουν τα μέγιστα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και είναι καταλυτικοί παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από τη νόσο.
Η μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στη ζωή της γυναίκας από την ηλικία των 40 ετών, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό που να υπαγορεύει την έναρξη του ελέγχου από πολύ νωρίτερα. Από τα 40 και έπειτα η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και κάποιες φορές και συχνότερα, απόφαση που θα λάβει ο γιατρός, ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του στήθους. Η μαστογραφία δεν έχει ηλικιακό όριο, καθώς συχνοί είναι οι καρκίνοι και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Την αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας μεγιστοποιεί ο υπέρηχος, γι’ αυτό και ο συνδυασμός τους είναι η καλύτερη λύση για τον έγκαιρο και έγκυρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Ειδικά στις περιπτώσεις που η γυναίκα διαθέτει πυκνό μαστό ή έχει ψηλαφήσει κάποιο εύρημα, ενώ η μαστογραφία βγαίνει αρνητική, το υπερηχογράφημα είναι αυτό που θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα.
Οι μελέτες και τα στοιχεία δείχνουν πως οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις του μαστού μπορούν να μειώσουν τους θανάτους από καρκίνο κατά ένα τρίτο. Μην αφήνετε το «όπλο» αυτό κατά του καρκίνου του μαστού αναξιοποίητο. Χρησιμοποιήστε το, προλάβετε και μείνετε υγιείς. Με την ευκαιρία του Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης αφύπνισης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, ενημερωθείτε και θωρακιστείτε.