1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου


Ο Μάρτιος είναι ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και προσφέρει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που φροντίζουν ασθενείς με παθήσεις του παχέος εντέρου και του ορθού μια πολύτιμη ευκαιρία να ενημερώσουν την κοινότητά τους για τις ασθένειες αυτές και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του ελέγχου, της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που μερικές φορές αναφέρεται ως καρκίνος του εντέρου, είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, 400.000 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου και κάθε χρόνο 180.000 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνουν εξαιτίας του.

Σχετικά με την Πάθηση

Πρόκειται για πάθηση που «αγαπάει» τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους: το 90% των ασθενών έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ είναι συχνότερος κατά 18-25% σε άνδρες, παρά σε γυναίκες. Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν καρκίνο στο παχύ έντερο είναι άγνωστες. Τα στοιχεία που έδωσαν οι διάφορες έρευνες που έγιναν συνδέουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τις διατροφικές συνήθειες. Επικρατέστερη είναι η άποψη πως διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικό λίπος και ζωικές πρωτεΐνες, και φτωχό σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο. Επίσης σημασία έχει το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κάποιου ατόμου -συγγενείς πρώτου βαθμού εμφανίζουν κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο 2-3 φορές συχνότερα από τον γενικό πληθυσμό. Ακόμη άτομα που υποφέρουν από γενετικές ασθένειες του εντέρου ή πάσχουν από χρόνιες κολίτιδες (νόσος Chron, ελκώδης κολίτιδα) ή έχουν πολύποδες στο έντερο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο.

Πολλές φορές ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή να εκδηλώνεται με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αναιμία
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης -εμμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Απώλεια βάρους
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
  • Βύθιο κοιλιακό άλγος

Το πρόβλημα είναι πως ένας ασθενής με καρκίνο στο παχύ έντερο μπορεί να εμφανίσει κάποιο ή κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι και τελείως ασυμπτωματικός, και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο προληπτικός έλεγχος, ώστε τα περιστατικά αυτά να διαγιγνώσκονται όσο είναι ακόμη νωρίς.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση της κοιλίας και την δακτυλική εξέταση του εντέρου. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να ακολουθήσουν και συνήθως είναι η κολονοσκόπηση, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία που εκτός από τη διάγνωση βοηθούν και στη σταδιοποίηση της νόσου προεγχειρητικά. 

Ένας ασθενής με διαγνωσμένο καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να υποβληθεί απαραιτήτως σε χειρουργείο, ώστε να αφαιρεθεί το προσβεβλημένο κομμάτι εντέρου με ριζικό τρόπο και να μπορέσει να έχει το καλύτερο δυνατό ογκολογικό αποτέλεσμα. Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική έχουν βοηθήσει πολύ ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται με τρόπο λιγότερο επεμβατικό και να έχουν πιο γρήγορη και ανώδυνη κινητοποίηση, χωρίς να «χάνουν» σε θεραπεία, ενώ και οι σύγχρονες μορφές χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας έχουν βοηθήσει πολύ στο να ενισχυθεί το αυτονόητο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός καλού χειρουργείου.

Κολονοσκόπηση στη Euromedica

Οι κολονοσκοπήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του παχέος εντέρου για καρκίνο και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό και το έντερο, κοιλιακό άλγος ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Η κολονοσκόπηση δεν είναι επώδυνη και πραγματοποιείται με μέθη ή με νάρκωση. Ο χρόνος μίας απλής διαγνωστικής κολονοσκόπησης είναι συνήθως 30-45 λεπτά, ωστόσο, είναι δυνατόν να διαρκέσει περισσότερο χρόνο ανάλογα με τα ευρήματα. Ο εξεταζόμενος μετά το πέρας της εξέτασης θα πρέπει να παραμείνει για κάποια ώρα στην ανάνηψη, όπου βρίσκεται υπό παρακολούθηση μέχρι να συνέλθει εντελώς. Συνιστάται να μην οδηγήσει για λίγες ώρες και να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας.

Τα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica στα οποία πραγματοποιείται όλο το φάσμα των γαστρεντερολογικών εξετάσεων, είναι τα Euromedica Εγκέφαλος Χαλανδρίου, Euromedica Γαλατσίου, Euromedica Περιστερίου και Ιπποκράτης Νίκαιας.