Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021
Με την πανδημία της COVID-19 να μαίνεται στον πλανήτη, το παραμικρό σύμπτωμα εποχικής ίωσης που εκδηλώνουμε αυτή την περίοδο προκαλεί φόβο και ανησυχία, παραπέμποντας απευθείας στο νέο κορωνοϊό.
Κι όμως τα συμπτώματα αυτά δεν θα πρέπει να αποδίδονται αυτόματα στον SARS-CoV-2, παρόλο που η γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας έχει περιορίσει τους τελευταίους μήνες σημαντικά την γρίπη, αλλά και τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και πώς θα αναγνωρίσουμε τις διαφορές των υπόλοιπων ιώσεων του αναπνευστικού, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, από την COVID-19;
-Το συχνότερο λοιμώδες νόσημα του αναπνευστικού μας συστήματος είναι το κοινό κρυολόγημα, από το οποίο μπορεί ο καθένας μας να νοσήσει από μία έως και τρεις φορές ετησίως. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε μια μεγάλη ομάδα ιών, με συχνότερο αίτιο τον ρινοϊό -άλλη ονομασία του είναι η ιογενής ρινοφαρυγγίτιδα- και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως το φτάρνισμα, η ρινική συμφόρηση, η καταρροή, τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια και ο βήχας. Διαρκεί επτά με δέκα ημέρες και η πρόγνωσή του είναι εξαιρετικά καλή.
-Από την άλλη πλευρά η γρίπη, που οφείλεται στον ιό της ινφλουέντσας, εισβάλει αιφνίδια, με έντονη συμπτωματολογία που περιλαμβάνει πυρετό με ρίγος, κακουχία, μυαλγίες και κεφαλαλγία. Η διάρκειά της είναι πέντε με επτά ημέρες και η πρόγνωση της είναι γενικά καλή. Χάρη δε στη μαζική εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού που διενεργείται κάθε χρόνο έχουν περιοριστεί σημαντικά οι επιπλοκές του ιού της γρίπης, οι οποίες ήταν παλαιότερα πολύ συχνές στα ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα.
Οι διαφορές της COVID-19
Μπορεί στη λοίμωξη COVID-19 να συναντούμε παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης, όπως είναι ο πυρετός, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, η κακουχία, η έντονη κούραση και ο βήχας, διαπιστώνουμε όμως και τις εξής διαφορές:
1.Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού η νόσος εκδηλώνεται πιο προοδευτικά και όχι αιφνίδια, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.
2.Αρκετά συχνά και μάλιστα στους νεότερους ασθενείς διαπιστώνουμε διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης.
3.Η διάρκεια της νόσου COVID-19 διαρκεί από μία έως 14 μέρες, ανάλογα με την ηλικία και την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς,
4.Η λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μέχρι στιγμής μια απειλητική για τη ζωή νόσο -και όχι μόνο για ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα- με τη συχνή επιπλοκή της βαριάς βρογχοπνευμονίας που προκαλεί η οποία εμφανίζεται με το σύμπτωμα της δύσπνοιας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο διαθέσιμες εργαστηριακές μεθόδους που είναι διαθέσιμες για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της νόσου. Η πρώτη είναι το τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντίγονου του ιού (rapid antigen), που γίνεται με ρινοφαρυγγικό η στοματοφαρυγγικό επίχρισμα. Η δεύτερη είναι η μοριακή μέθοδος PCR ανίχνευσης σωματιδίων του ιού. Και οι δύο μέθοδοι εμφανίζουν σημαντική ειδικότητα και ευαισθησία, όταν διενεργούνται μετά την τέταρτη μέρα από τη μετάδοση της λοίμωξης.
Μετά τη διάγνωση της λοίμωξης COVID-19 ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και να βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Το σύμπτωμα της δύσπνοιας πρέπει να αξιολογείται πολύ προσεκτικά, καθώς αποτελεί «καμπανάκι» για την επιδείνωση της νόσου και πρέπει να κινητοποιεί την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Μέχρις ότου η μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών να μας απαλλάξει από τη νέα αυτή μάστιγα, η ενημέρωση του πληθυσμού και η επαγρύπνηση του ιατρικού προσωπικού αποδεικνύονται πολύ σημαντικές στην έγκαιρη αντιμετώπιση των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου.
Καρανικόλας Ευστράτιος
Παθολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος του Κυανού Σταυρού