1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Ανίχνευση αντισωμάτων Όμιλος Euromedica

Διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας (S) του Sars-Cov-2


Σταύρος Φουντουλάκης, Ιατρός Βιοπαθoλόγος

Γράφει ο κ. Σταύρος Φουντουλάκης, Ιατρός Βιοπαθoλόγος, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Βιολογικών Υλικών Euromedica Παγκρήτια Υγεία

Ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2) κωδικοποιεί 4 κύριες δομικές πρωτεΐνες: την πρωτεΐνη S (Spike – Ακίδα), την πρωτεΐνη E (Envelope – Φάκελος), την πρωτεΐνη M (Membrane – Μεμβράνη) και την πρωτεΐνη Ν (Nucleocapsid – Νουκλεοκαψιδίου). Από αυτές τις 4, η πρωτεΐνη S είναι υπεύθυνη για την είσοδο του ιού και την μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. Επομένως, η παρακολούθηση των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας S, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στον κλινικό γιατρό καθώς έτσι θα μπορέσει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ανάλογα με την ηλικία και το ευρύτερο προφίλ του εμβολιασθέντος. Ομοίως δίνονται πολύτιμα συμπεράσματα για όσους έχουν στο παρελθόν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

ανίχνευση αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης ακίδας (S)

Η επερχόμενη ανοσολογική αντίδραση οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων (anti-sars-cov-2-Spike) που προσφέρουν προστασία εξουδετερώνοντας ιικές ακίδες μετά την νόσο ή τον εμβολιασμό, δηλαδή εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα του οργανισμού. 

Ανίχνευση αντισωμάτων – χρήσιμα συμπεράσματα 

Στα διαγνωστικά κέντρα Euromedica Παγκρήτια Υγεία & Εγκέφαλος Ρεθύμνου καθώς και στο μαιευτήριο Euromedica Μητέρα Κρήτης, όπου και πραγματοποιείται η εξέταση ελέγχου αντισωμάτων, κατά το διάστημα τριών μηνών από 8/3 έως 8/6 ελέγχθηκαν 500 συμπολίτες μας για την παρουσία αντισωμάτων.  

Από τους 500 ελέγχους θετικοί ήταν οι 290 και αρνητικοί οι 210. Με άλλα λόγια, 58% του δείγματος αυτού είτε είχε νοσήσει είτε είχε εμβολιαστεί. Από τους 290, θετικό αλλά μονοψήφιο τίτλο, που ενδέχεται να σχετίζεται με μειωμένη προστασία, παρουσίασαν μόλις 24 άτομα. Τα 14 εξ’ αυτών είχαν νοσήσει στο παρελθόν, 8 είχαν εμβολιαστεί εν μέρει (1 δόση) ενώ 2 είχαν εμβολιαστεί πλήρως (2 δόσεις). Αμφότεροι οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν άνω των 75 ετών και σε επανέλεγχο δύο μήνες μετά την πρώτη μέτρηση παρουσιάστηκαν με ήπια αύξηση στον τίτλο αντισωμάτων τους.  

Επιπλέον, στο μαιευτήριο Euromedica Μητέρα Κρήτης, διαπιστώθηκε σε δύο περιπτώσεις διαπλακουντιακή μεταφορά αντισωμάτων από την μητέρα στο νεογνό. Σε τοκετούς στις 21/4 αλλά και στις 10/5 ελέγχθηκαν νεογνά μετά το πρώτο 24ώρο της ζωής και παρουσιάστηκαν με αρνητικό μοριακό έλεγχο αλλά με θετικό τίτλο αντισωμάτων, με παράλληλα θετικές σε αντισώματα τις μητέρες τους. Ουσιαστικά πρόκειται για νεογνά που γεννήθηκαν με ανοσία έναντι του κορωνοϊού από μητέρες που είχαν αναπτύξει αντισώματα. 

Οι παρατηρήσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αφενός όσοι έχουν εμβολιαστεί η νοσήσει πρέπει να παρακολουθούν την πορεία των αντισωμάτων τους, αφετέρου ότι με την συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης είναι πλέον κοντά 

Ανίχνευση αντισωμάτων

Στα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica πραγματοποιείται ο έλεγχος αντισωμάτων με απλή λήψη αίματος και για την ανάλυση χρησιμοποιούνται εγκεκριμένες μέθοδοι με πιστοποιημένα αντιδραστήρια (CE – IVD). Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή την επιβεβαίωση της λοίμωξης (θετικό μοριακό test RT-PCR)

– 20 ημέρες μετά την 2η εμβολιαστική δόση