1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Δημιουργία Πρότυπου Ηπατολογικού Κέντρου

Δημιουργία Πρότυπου Ηπατολογικού Κέντρου στη Euromedica Κυανούς Σταυρός


Τον τελευταίο χρόνο, το δημόσιο κυρίως, αλλά και το ιδιωτικό σύστημα υγείας, έχουν επικεντρωθεί δικαιολογημένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι, μέχρι να εμβολιαστεί και να αποκτήσει ανοσία περίπου το 70% του πληθυσμού, τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις, απολύμανση χεριών) θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων, ώστε να φτάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο καλοκαίρι.

Αυτό σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, τουλάχιστον για τους επόμενους 3-4 μήνες θα συνεχιστούν. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και βλέπουμε να δοκιμάζονται και να αποσυντονίζονται καλά οργανωμένα δημόσια συστήματα υγείας σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία κ.ά.

Ο δικαιολογημένος προσανατολισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκούς συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν κενά στην αντιμετώπιση άλλων, προϋπαρχόντων, χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά προβλήματα, γαστρεντερολογικά, ηπατολογικά προβλήματα και άλλα.

Ειδικό Ηπατολογικό Κέντρο από τον όμιλο EUROMEDICA

Ο Όμιλος EUROMEDICA στην προσπάθειά του να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες χρόνιων ασθενών, οργάνωσε τη λειτουργία ειδικού Κέντρου Παθήσεων Ήπατος στον Κυανού Σταυρό, για την αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων ηπατολογικών προβλημάτων. Άλλωστε, οι ασθενείς με χρόνια ηπατολογικά προβλήματα, όπως είναι η κίρρωση, η ηπατική ανεπάρκεια, ο καρκίνος του ήπατος, δεν μπορούν να περιμένουν. Χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα, νοσηλεία και ρύθμιση της θεραπείας.

Η χρόνια Ηπατίτιδα Β, η χρόνια Ηπατίτιδα C και οι αυτοάνοσες ηπατοπάθειες απαιτούν περιοδικό εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και παρακολούθηση της θεραπείας.

Η χρόνια Ηπατίτιδα Β, αν διαγνωστεί έγκαιρα, δεν εξελίσσεται σε κίρρωση ήπατος με την κατάλληλη θεραπεία, ενώ η χρόνια Ηπατίτιδα C θεραπεύεται οριστικά με ένα χάπι ημερησίως για τρεις μήνες.

Η αλκοολική ηπατοπάθεια, από κατάχρηση αλκοόλ, χρειάζεται συνδυασμένη αντιμετώπιση ηπατολογική και ψυχιατρική για την έγκαιρη διακοπή του αλκοόλ. Δυστυχώς τα ποσοστά της αλκοολικής ηπατοπάθειας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Μια νέα συχνή αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας είναι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, επειδή συνήθως παρουσιάζουν και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η παχυσαρκία οδηγεί σε κίρρωση ήπατος στην ηλικία των 55-65 χρόνων και πρώιμο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η επεμβατική ακτινολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο του ήπατος, όταν η διάγνωση γίνεται πρώιμα. Αυτό προϋποθέτει τακτικό, περιοδικό έλεγχο του κιρρωτικού ασθενή.

Στόχος του Ηπατολογικού Κέντρου του Κυανού Σταυρού είναι να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς πλήρη εργαστηριακή και κλινική διάγνωση του προβλήματός τους και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας (φαρμακευτική, ενδοσκοπική, χειρουργική, επεμβατικής ακτινολογίας κλπ). Όλα αυτά στον ίδιο χώρο, χωρίς ταλαιπωρία μετακινήσεων και γραφειοκρατίας. Διατηρώντας μάλιστα το ιστορικό του ασθενούς, διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή και συνεχής πληροφόρηση για την κατάστασή του.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ηπατολογικού αυτού Κέντρου είναι οι κορυφαίοι στον τομέα τους ιατροί που το πλαισιώνουν. Επιστημονικός υπεύθυνος του Ηπατολογικού Κέντρου είναι ο καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας, Θεμιστοκλής Βασιλειάδης, που πλαισιώνεται από διακεκριμένους ιατρούς: τους καθηγητές Χειρουργικής, Βασίλειο Παπανικολάου και Γεώργιο Τσουλφά, τους καθηγητές Γαστρεντερολογίας, Νικόλαο Ευγενίδη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Όλγα Γιουλεμέ, τον καθηγητή Ακτινολογίας, Αδάμ Χατζηδάκη, την διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος του Κυανού Σταυρού, Τατιάνα Χριστοφορίδου και τον παθολογοανατόμο, καθηγητή, Πρόδρομο Χυτήρογλου. Η ομάδα αυτή εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διάγνωση και θεραπεία των προβλημάτων του ήπατος, μέσω της άμεσης και συνολικής αντιμετώπισής τους από τις σχετικές ειδικότητες.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2310 966300.