1062
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Άτυπη πνευμονία: Πώς εκδηλώνεται, πώς εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται


Συχνά ακούμε τους όρους τυπική και άτυπη πνευμονία χωρίς να κατανοούμε τη διάκρισή τους. Ο όρος άτυπη πνευμονία χρησιμοποιείται για να περιγράψει πνευμονίες, δηλαδή λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που δεν εμφανίζουν  την τυπική συμπτωματολογία, ούτε και τα χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα των πνευμονιών.

Η άτυπη πνευμονία, που είναι και η πιο μεταδοτική (μεταδίδεται με τα σταγονίδια), προκαλείται από λιγότερο κοινούς μικροβιακούς παράγοντες, όπως είναι τα Μυκοπλάσματα(πιο συχνό αίτιο της άτυπης πνευμονίας είναι το Mycoplasma pneumoniae), η Λεγιονέλλα, τα Χλαμύδια, ο ιός της Γρίπης (Α και Β) οι αδενοϊοί, οι μύκητες και τα παράσιτα, σε αντίθεση με την τυπική πνευμονία  που οφείλεται σε βακτήρια.

Συνήθως δε είναι πιο ήπιας μορφής, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου προκαλείται από την Λεγιονέλλα, οπότε μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. Μεταξύ των γενικότερων επιπλοκών περιλαμβάνονται η πλευριτική συλλογή, η ενδοκαρδίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η ωτίτιδα, γι’ αυτό και ο ασθενής άμα τη εμφανίσει των πρώτων συμπτωμάτων πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Τα συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως,  τα συμπτώματα της άτυπης πνευμονίας είναι διάφορα και εξαρτώνται από το σημείο του πνεύμονα όπου έχει αναπτυχθεί η λοίμωξη.

Τα συμπτώματα θυμίζουν αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης: πυρετός που δεν ξεπερνά τους 38ºC –είναι συνήθως χαμηλότερος της τυπικής πνευμονίας και κάποιες φορές δεν εμφανίζεται καν ως σύμπτωμα- ρίγη, βήχας ξηρός, μη παραγωγικός, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, στα αυτιά, αλλά και κεφαλαλγία είναι τα βασικότερα. Ο ασθενής δυσκολεύεται κάποιες φορές να αναπνεύσει, με χαρακτηριστικό συριγμό κατά την αναπνοή, ενώ συχνά η αναπνοή του είναι ταχύτερη. Αισθάνεται επίσης μια γενικότερη κακουχία, ενώ μπορεί να χάσει και την όρεξή του. Ενίοτε η άτυπη πνευμονία μπορεί να ακολουθήσει ένα κρυολόγημα που επιμένει ή δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά.

Ο αερισμός των κλειστών χώρων, η αποφυγή χώρων με μεγάλο συνωστισμό, αλλά και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι μερικοί από τους τρόπους για να προληφθεί μια άτυπη πνευμονία, ενώ και το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο προφύλαξης.

Με δεδομένο δε τον μεταδοτικό χαρακτήρα της άτυπης πνευμονίας, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή του ασθενούς με άλλους, αλλά και τα άτομα που τον φροντίζουν να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση της άτυπης πνευμονίας απαιτείται αρχικά κλινική εξέταση, που συνήθως δεν δείχνει κλινικά ευρήματα από την ακρόαση των πνευμόνων  του ασθενούς, ενώ και ο εργαστηριακός έλεγχος που αναζητά πιθανή λευκοκυττάρωση ή αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Επόμενο βήμα είναι η ακτινογραφία θώρακος, που είναι η βασικότερη εξέταση και δείχνει αν έχουν επηρεασθεί οι πνευμονικοί λοβοί. Η εξέταση αυτή μπορεί να συμπληρωθεί από αξονική τομογραφία, η οποία θα δώσει στον ιατρό περισσότερα στοιχεία για τους πνεύμονες. Το κύριο εύρημα στις άτυπες πνευμονίες είναι η μεγάλη διάσταση μεταξύ κλινικών και εργαστηριακών ευρημάτων.

Η άτυπη πνευμονία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να πλαισιώσουν επίσης αντιπυρετικά ή αναλγητικά, εφόσον είναι απαραίτητα. Καταλυτικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση της νόσου είναι επίσης η ανάπαυση, η ενυδάτωση και η καλή διατροφή όσο η θεραπεία διαρκεί.

Ο όμιλος Euromedica προσφέρει στα διαγνωστικά του κέντρα ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εργαλείων για την διάγνωση της άτυπης πνευμονία. Παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακών ακτινογραφιών, στις οποίες ο σύγχρονος ψηφιακός εξοπλισμός μειώνει σημαντικά την ακτινοβολία και εκμηδενίζει την ανάγκη επαναλήψεων, χάρη στην άρτια εικόνα που εξασφαλίζει. Επίσης, οι αξονικοί της τομογράφοι είναι τελευταίας τεχνολογίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη δραστική μείωση της ακτινοβολίας των εξετάσεων, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα στις απεικονίσεις. Τέλος, στο μικροβιολογικό του τμήμα εκτελούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, από ταυτοποιήσεις του υπεύθυνου μικροοργανισμού και δοκιμή ευαισθησίας στα αντιβιοτικά μέχρι αιμοκαλλιέργειες για αερόβια και αναερόβια βακτήρια και μύκητες.

Στα πρώτα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας άτυπης πνευμονίας απευθυνθείτε στον ιατρό σας και επιλέξτε τα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα απαιτηθούν.