Περιφερική Πάρεση Προσωπικού Νεύρου (Ηλεκτροβελονισμός – Μεσοθεραπεία))

  

Στέργιος Χρ. Καμπέρης MD, FEBP.R.M

Φυσίατρος, Α.Π.Θ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

  • Ιατρείου Εγκεφαλικών – Σπαστικότητας (Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου, Αυχενικής Δυστονίας, Σπαστικού Ραιβόκρανου, Εγκεφαλικής Παράλυσης), εγχύσεις BOTOX,  στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός» EUROMEDICAΘεσσαλονίκης.
  • Ιατρείου Βιοϊατρικού Βελονισμού (Πόνου, Μυοσκελετικών Παθήσεων-Αθλητικών Κακώσεων, Διακοπή Καπνίσματος-Έλεγχος της Όρεξης, Ενεργοποίηση του Μεταβολισμού) στην  Κλινική «Κυανούς Σταυρός» EUROMEDICAΘεσσαλονίκης.

Προσωπικό νεύρο και περιφερική πάρεση προσωπικού νεύρου: τι είναι;

Image result for facial nerve palsy

Το προσωπικό νεύρο (VII  εγκεφαλική συζυγία) είναι ένα κρανιακό νεύρο κατά βάση κινητικό για τους μυς του προσώπου αλλά η ενσωμάτωση σε αυτό του διάμεσου νεύρου, του προσθέτει αισθητικές και παρασυμπαθητικές (εκκριτικές) λειτουργίες.

 Η περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου (παράλυση του Bell) οφείλεται σε αγγειόσπασμο – ισχαιμία και επακόλουθο οίδημα που λαμβάνει χώρα εντός του φαλλόπιου πόρου από όπου διέρχεται το νεύρο ή μετά την έξοδό του από το βελονομαστοειδές τρήμα. Σε αυτήν τη φάση το νεύρο βρίσκεται σε μια λανθάνουσα κατάσταση γνωστή ως  νευραπραξία η οποία διαρκεί περίπου είκοσι μέρες. Στο χρονικό αυτό διάστημα, το νεύρο είναι σε αδράνεια και αρχίζει η επαναλειτουργία του  μετά το πέρας των είκοσι ημερών και καθημερινά βελτιώνεται μέχρι να φτάσει στην πλήρη αποκατάστασή του η οποία μπορεί να διαρκέσει από 40 έως και 90 μέρες. Στην πράξη, έχουμε διαπιστώσει ότι, όσο περνάει το χρονικό διάστημα και δεν έχουμε την επιθυμητή βελτίωση, αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει νευρολογικό έλλειμμα.

Γιατί συμβαίνει;

Η πιο συχνή είναι η ιδιοπαθής μορφή (αγνώστου αιτιολογίας) και ονομάζεται παράλυση του Bell ή εκ ψύξεως, από απότομη έκθεση στο κρύο. Άλλες πιθανές αιτίες προσβολής του νεύρου είναι: οι ιογενείς λοιμώξεις (κοινό κρυολόγημα, ιός του έρπητα HSV-1, HSV-2, ιός της ανεμοβλογιάς VZV και EBV( HHV-6), BorreliaBurgdorferi, μυκόπλασμα της πνευμονίας), μεταβολικές παθήσεις, μηνιγγίτιδα, φλεγμονές του έσω ωτός, όγκοι σπλαχνικού κρανίου, κατάγματα των οστών του προσώπου καθώς και η ιατρογενής κάκωση.

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από σύστοιχη αποπλάτυνση του μετώπου, αδυναμία ρυτίδωσης του μετώπου, διεύρυνση της βλεφαρικής σχισμής, αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων, επιπέδωση της ρινοχειλικής αύλακας, πτώση της γωνίας του στόματος, απόκλιση του στόματος προς το αντίθετο πλάγιο. Πολλές φορές η πάρεση συνοδεύεται και από διαταραχές του διάμεσου νεύρου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπογευσία στα πρόσθια 2/3 της γλώσσας καθώς και μείωση στην έκκριση σιέλου και δακρύων.

 

Η επίπτωση κάθε χρόνο στο γενικό πληθυσμό είναι 20-30/100.000 ανθρώπους και είναι ελάχιστα συχνότερη στις γυναίκες απ'ότι στους άνδρες. Η πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες παρότι βιβλιογραφικά αναφέρεται πιο συχνά στις ηλικίες μεταξύ 15−45 ετών. Εποχιακά  εμφανίζεται πιο συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αυξημένο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν έγκυες γυναίκες, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι και όσοι προσβλήθηκαν πρόσφατα από γρίπη ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η διάγνωση της περιφερικής πάρεσης του προσωπικού νεύρου γίνεται  από τη λήψη του ιατρικού ιστορικού και την καλή κλινική νευρολογική εξέταση.

Η μέχρι πρότινος θεραπευτική αντιμετώπιση της περιφερικής πάρεσης του προσωπικού νεύρου, συνίστατο σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα (κορτικοστεροειδή και ιοστατικά για τον έρπητα), χρήση τεχνητών δακρύων και επικάλυψη του οφθαλμού με γάζα κατά την κατάκλιση. Παράλληλα εκπονείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της κινητικότητας των μυών του προσώπου, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρικό μυϊκό ερεθισμό με δερματικά ηλεκτρόδια καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μιμητικών μυών του προσώπου. Ακολουθώντας αυτό το πρωτόκολλο θεραπείας, παρατηρήσαμε ότι η αποκατάσταση της βλάβης ξεκινούσε να εμφανίζεται μετά τις δυόμιση με τρεις εβδομάδες και η πλήρης αποκατάσταση σημειώνονταν μέσα σε δύο με τρεις μήνες. Πολλές φορές η αποκατάσταση διαρκούσε και περισσότερους μήνες και δυστυχώς, συχνά έμενε ένα σημαντικό νευρολογικό έλλειμμα της τάξεως του 20 % έως και 40 %.

Στο Ιατρείο μας

Στο ιατρείο μας τα τελευταία δύο χρόνια παράλληλα με το προαναφερόμενο πρωτόκολλο, έχουμε συμπληρώσει στο πρόγραμμα της αποκατάστασης, τον εν τω βάθει ηλεκτρικό μυϊκό ερεθισμό με την μέθοδο του ηλεκτροβελονισμού καθώς και την ενδοδερμική έγχυση του κολλαγόνου με την τεχνική της μεσοθεραπείας.

Η τεχνική του ηλεκτροβελονισμού συνίσταται στην τοποθέτηση βελονών (αποστειρωμένες μιας χρήσεως) σε διάφορα σημεία στο πρόσωπο, κρανίο, αυτί και στα άκρα και στη συνέχεια στη σύνδεση με την ηλεκτρική συσκευή κάποιων βελονών σε ζεύγη με ηλεκτρόδια. Η διάρκεια θεραπείας είναι είκοσι λεπτά.

Η τεχνική της μεσοθεραπείας συνίσταται στην ενδοδερμική έγχυση κολλαγόνου στην πάσχουσα πλευρά του προσώπου σε συγκεκριμένα σημεία, σχηματίζοντας πομφούς στο δέρμα.

 

Τα αποτελέσματά μας

Τα αποτελέσματά μας ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Σημειώθηκε σχεδόν πλήρης αποκατάσταση (85% έως 100%) σε χρονικό διάστημα από επτά έως και εικοσιπέντε μέρες. Οι ασθενείς ήταν άντρες και γυναίκες και οι ηλικίες κυμάνθηκαν από 12 ετών έως και 82 ετών. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ή τέσσερις συνεδρίες ηλεκτροβελονισμού την εβδομάδα και για όσους υποβλήθηκαν και στην μεσοθεραπεία εφαρμόσθηκαν μία με δύο εγχύσεις την εβδομάδα. Συνήθως η θεραπεία διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες.

Ασφαλώς, παρότι τα αποτελέσματα μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, πρέπει να επισημανθεί ότι ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι οι πιθανότητες της ίασης αυξάνονται όταν ο ασθενής ενταχθεί στο πρωτόκολλο θεραπείας εντός των 48 με 72 ωρών από την εμφάνιση της πάρεσης. Το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί για τον καθένα είναι ξεχωριστό και η αντίδραση καθώς και η ανάρρωση του καθενός είναι εξατομικευμένη και δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Όσο πιο πρώιμα σημειωθεί βελτίωση τόσο καλύτερη πρόγνωση έχουμε. Βεβαίως, στην αποθεραπεία συμβάλλει σημαντικά  η συνεργασία και η συνέπεια του κάθε ασθενή ξεχωριστά.  

 

Στέργιος  Χρ. Καμπέρης MD, FEBP.R.M

Φυσίατρος, Α.Π.Θ.

Email: s_kamberis@hotmail.com